Reflexologie oftewel reflexzonetherapie is een methode die we zowel als diagnosticum als therapeuticum kunnen aanwenden. Een zeer oude methode die eens te meer aangeeft hoe elk lichaamsdeel onderling met elkaar verbinding heeft.Elk orgaan heeft diverse lijntjes openstaan naar vele plekken in het lichaam. Als een orgaan goed functioneert hoeft het geen signalen af te geven naar zijn omgeving, doch als er een storing is, geeft het signalen af via deze lijntjes. Vergelijkbaar met het rode lampje dat gaat branden in de auto als er iets loos is. Deze signalen kunnen zich omzettingen in verhardingen of juist verwekingen in het bindweefsel, wat we kunnen voelen. Op specifieke orgaangerelateerde plaatsen kunnen we dan pijnlijke of gevoelige plekken terugvinden.
Door middel van deze reflexzones kunnen we dan de interne gesteldheid van het orgaan beoordelen. Ook kunnen we er gebruik van maken om deze plaatsen te masseren door middel van drukpuntmassage zodat een orgaan direct beïnvloed kan worden. Noem het maar wakkerschudden van een orgaan. Indien een orgaan inderdaad ‘wakker’ geschud wordt, kunnen we dit vaststellen doordaat het pijnsignaal aan de buitenzijde (het reflexpunt) minder pijnlijk wordt. Op diverse lichaamsdelen kunnen we reflexpunten terugvinden. De handen, rug, voeten, ogen, oren, buik enz. Bepaalde klachten zoals pijn of eczeem zijn vaak verbonden met orgaansystemen en ook op deze plaatsen terug te vinden.
Andere herkenningspunten zijn meridianen . Dit zijn energiebanen die te maken hebben met de energievoorziening van een orgaansysteem. Op tal van plaatsen waar deze meridiaan langs loopt, kunnen dan klachten naar voren komen in de vorm van bijvoorbeeld pijn. Zo is bijvoorbeeld de tennisarm nauw verbonden met de dikke darm meridiaan. Deze meridiaan begint bij de wijsvinger en eindigt in de bovenkaak. Bij de elleboog ligt een zogenaamd acupunctuurpunt die bij storing in de dikke darmenergie klachten kan gaan geven. Indien we dus kunnen achterhalen wat er mis is in de dikke darm, kunnen we dit herstellen waarna de tenniselleboog of vanzelf herstelt of zich veel gemakkelijker laat behandelen. De onderliggende oorzaak is immers opgelost.
Op zoek naar onderliggende oorzaken om specifieke klachten op te lossen. Een voorbeeld hiervan stond in een krantenartikel. Het betrof het Milan Lab van de voetbalclub AC Milaan. De Nederlandse voetballer Clarence Seedorf loopt elke dag dit Lab binnen om zijn fysieke en mentale database aan te vullen. Al zijn gegevens omtrent voeding, gewicht, vorm, blessures, mentale gesteldheid worden daar gearchiveerd en men kan jaren terugzien hoe het in een bepaalde periode met iemand gesteld was. Seedorf had al jaren last van een chronische hamstringblessure. Men ontdekte dat deze verstoring veroorzaakt werd door een gebitselement. Men adviseerde hem om deze te laten trekken en binnen no-time was de blessure voorgoed hersteld. Oorzaak behandeld, klacht verdwenen.